Mleko roślinne - wersje

Published on by Sufrin

http://dingo.care2.com/pictures/greenliving/uploads/2010/09/oat-milk.jpg

 

1. Mleko orzechowe

Migdały, orzechy laskowe czy nerkowe są świetne.

 

Przepis na mleko migdałowe:

 

Na 4 szklanki:


1 szklanka namoczonych na noc (4-8 h) migdałów
4 szklanki wody
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3 łyżki syropu klonowego lub płynnego cukru

W blenderze zmielić migdały, wodę i sól na gładką masę.

Odcisnąć pulpę, aby odcedzić mleczko orzechowe.

Do mleka dolać aromatu i słodyczy.

2. Mleko ryżowe

Jest nieco słodsze i przez to lepiej nadaje się do owsianki i pieczenia. Można wykonać z brązowego, naturalnego ryżu, jak i pozostałych jego odmian. Zmielić z wodą, odcisnąć miąższ i posłodzić.


3. Mleko owsiane

Podobnie jak ryżowe to mleko również jest słodkie. Dobrze sprawuje się w owsiance i gotowaniu.

 

Przepis na 4 szklanki mleka:

  • 4 szklanki zimnej wody
  • 1 obrany banan
  • 2 ugotowanych płatków owsianych

Umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmikować (2-3 minuty). Schłodzić. Wstrząsnąć przed użyciem.

4. Mleko kokosowe

Mleko kokosowe wspaniale nadaje się do gotowania i pieczenia. Bardzo dobre w smaku są lody z mleczka kokosowego. Dla wzbogacenia kawy, kakao czy owsianki.

 

 

 

Published on Mleko - jogurt

Comment on this post