Migdałowy ser feta

Published on by Sufrin

3190237652_af2479d911.jpg

 

 

Zblanszowane migały nadają serowi konsystencji chrupkiego kremu. Bez pieczenia ser będzie gładką i smarowalną pastą. Jeśli zakończy się wcześniej podpiekanie pasty, stanie się ona substytutem sera ricotta w nadzieniu lazanii czy sosie do makaronu. Smakuje wybornie z pieczywem czosnkowym i zupą pomidorową.

 

Składniki:

Na 280 gramowych porcji:

  • 1 szklanka zblanszowanych migdałów
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki + 1/4 szklanki oleju, oddzielnie
  • 1 ząbek czoosnku, obrany
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • 1 łyżeczka świeżych liści rozmarynu

1. Migdały przełożyć do średniej wielkości miski i zalać zimną wodą.

Namoczyć na 24 godziny.

Osączyć, przepłukać.

2. Migdaly zmiksować na purée z sokiem z cytryny, 3 łyżkami oleju, czosnkiem, solą i 1/2 szklanki zimnej wody.

Masa powinna być gładka.

3. Odcedzić migdały z nadmiaru wody.

Najlepiej wykorzystać większy kawałek gazy, sito lub rękaw serowarski.

Schłodzić przez 12 godzin lub odstawić na noc.

Masa powinna w tym czasie pozbyć się pozostałej części wody.

4. Nastawić piekarnik na 95-100°C.

Blaszkę do pieczenia wylożyć papierem.

Umieścić na niej ser.

Rozpłaszczyć w placek o średnicy 15 cm i grubości 2 cm.

Piec 40 minut do zbrązowienia i stwardnienia masy.

Schłodzić. (Ser można zrobić dwa dni przed podaniem i przechowywyać z lodówce.)

5. Połączyć 1/4 szklanki oleju, tymianek i rozmaryn w małym garnku.

Podgrzewać na małym ogniu ponad 2 minuty.

Schłodzić do temperatury pokojowej.

Tuż przed podaniem polać ser.

 

 

 

Zawartość składników odżywczych:

  Na 28g porcję:

kcal 170
Białko 3g
Tłuszcze ogółem 17g
Tłuszcze nasycone 2g
Węglowodany 4g
Cholesterol 0mg
Sód 295mg
Błonnik 2g
Cukier <1g

 

 

źródło i Flickr

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post