Menu na listopadowe obiady

Published on by Sufrin

 

Makaron w roli głównej

Pasta z ciecierzycy z makaronem

300 g ugotowanej ciecierzycy

makaron drobny (penne, rigatoni, gwiazdki itp.)

1 cebula

olej/ oliwa

sól


Pokroić w plasterki (nie za cienkie) cebulę, umieścić na patelni lub w małym garnku z niewielką ilością wody, oliwą i posolić.

Na wolnym ogniu przez około 5 minut dusić.

  Dodać ciecierzycę i dusić 5 minut, dodając olej i sól.

W międzyczasie ugotować makaron.

Po ugotowaniu i osączeniu makaronu, dodać gulasz z ciecierzycy i dobrze wymieszać.

Sałatki z makaronem

Aby przygotować smaczne sałatka z makaronem, wystarczy tylko ugotować ulubiony makaron i udekorować na różne sposoby, takie jak te wymienione poniżej. To samo dotyczy sałatki ryżowej czy z makaronem kus-kus:

 

  • gotowane groszek i marchewka z makaronem;
  • ciecierzyca i nasiona słonecznika z makaronem;
  • soczewica i kukurydza z makaronem;
  • grzyby z makaronem;
  • mieszanki: papryka, pomidory, seler, marchewka, wszystko pokroić w kostkę z makaronem;
  • posiekane pomidory, bazylia, pokruszone tofu z makaronem;
  • czerwone papryki pokrojone na małe kawałki, zmieszać z sosem winegret z oliwy, musztardy Dijon, sokiem z cytryny i solą, a następnie dodać ciecierzycę i czarne oliwki z makaronem;
  • pokrojone świeże pomidory, pokrojone oliwki z makaronem;

 

Ryż w roli głównej

Ryż i soczewica

1 filizanka ryżu

1 filiżanka soczewicy

 

Ugotować osobno składniki i połączyć po ugotowaniu.

Zaletą tej kombinacji jest to, że można przechowywać ugotowane nadwyżki w lodówce i cieszyć się nimi przy kolejnym posiłku.

 

 

Risotto z groszkiem ("Risi e Bisi")

1 szklanka groszku

1/2 szklanki ryżu

1/4 szklanki bulionu lub wody z przyprawami (sól, bazylia, lubczyk, natka ...)

1 cebula

natka

olej

 

Podsmaż plasterki cebuli na patelni z niewielką ilością wody i odrobiną oleju.

Po 5 minutach dodać groszek.

Kiedy groszek zmięknie, dodać ryż, olej i mieszać kilka minut, aby dodać potrawie smaku.

Następnie dodać trochę bulionu lub wody z przyprawami.

Gdy bulion się wchłonie, gotować do miękkości.

Zmniejszyć ogień, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

 

 


Strączkowe w roli głównej

Frittata z mąki z ciecierzycy i cukinii

To danie jest bardzo podobne do naleśnikowej tarty. Można zrobić z każdym warzywem (szpinak, cebula, marchewka, itp..). 


dla 2 osób:

 

garść cukinii w kostkę

3-4 łyżki z mąki z ciecierzycy

2 szczypty soli

olej


W misce umieścić mąkę z ciecierzycy, dodać sól i trochę wody, mieszając widelcem, aż ciasto nie będzie zbyt gęste. Wlać trochę oleju na teflonową patelnię i podgrzewać na dużym ogniu.

Kiedy olej się rozgrzeje, wlać ciasto.

Równomiernie rozlać masę i pokryć kawałkami cukinii.

Gdy brzegi frittaty się zrumienią, przekroić drewnianą łopatką ciasto na pół lub cztery kawałki i każdy odwrócić.

 Nakryć pokrywką i smażyć jeszcze 1-2 minuty.

 

Kalafior i ciecierzyca

1 mały kalafior lub odpowiednio na 2 porcje

300 g ugotowanej ciecierzycy

Ugotować kalafior podzielony na róże.

Umieścić go na patelni z odrobiną oleju, posolić.

Dodać ugotowaną ciecierzycę, wymieszać i gotować przez kilka minut.


Krokiety z ciecierzycy


danie wegańskie

 

300 g ugotowanej ciecierzycy lub innych strączkowych

1/2 cebuli

natka lub inne zioła

mąka

olej

sól

 

Zmiażdżyć widelcem ciecierzycę, dodać posiekaną cebulę, sól, natkę pietruszki, trochę oleju.  

Formować klopsiki, obtoczyć lekko w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.

 

Możesz także zrobić z fasoli (w tym przypadku dodać trochę rozmoczonego chleba lub bułki i wykręcić), z soczewicą lub tofu. Jeśli można z nich korzystać, aby małe szaszłyki z pomidorkami cherry, cukinia z grilla i klopsiki.

 

 

Fasolka po bretońsku

1 cebula w plasterki (nie za cienkie)

300 g gotowanej fasoli

1 szklanka puree z pomidorów

olej, oliwa z oliwek

kilka liści laurowych

sól


Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnięz odrobiną wody.

 

 

Dodać olej i sól.  

Niech smaży się na wolnym ogniu przez około 5 minut.  

Dodać fasolę, sos pomidorowy, sól, oliwa z oliwek, kilka liści laurowych i gotować w garnku pod przykryciem przez dziesięć minut, mieszając od czasu do czasu.

 

 

Ziemniaki w roli głównej

 

Ziemniaki pieczone

surowe ziemniaki pokroić w kostkę lub plasterki

rozmaryn

olej

czosnek opcjonalnie

sól

 

 

Klasyczne danie!

Włączyć piekarnik na jakieś 180 - 200°C.

   W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę lub plasterki, jak wolisz, umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać sól, olej, wymieszać.  

Dodać rozmaryn, kilka ząbków czosnku (ale należy je usunąć przed podaniem!).  

Wstawić do piekarnika.

Mieszać tak często, aby ziemniaki nie przywarły do dna.

Po około godzinie danie będzie gotowe.

 

Ziemniaki z pietruszką

Aby ugotować ziemniaki, pokroić na kawałki, dodać olej, sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek, jeśli chcesz.

 

 

Warzywa duszone w roli głównej

Warzywa duszone

dla 2 osób:

2 cebule, plasterki nie za cienkie

warzywa: ziemniaki, marchewka, cukinia, bakłażan lub papryka, seler, a także inne warzywa sezonowe - kostka

natka


To też jest proste danie, ale bardzo, bardzo smaczne, i można je jeść z pieczywem jako danie główne.  

Cebulę umieścić w naczyniu z niewielką ilością wody i odrobiną oleju, przykryć.

 Wrzucić wszystkie warzywa na patelnię, dodać sól, olej, wymieszać i przykryć.  

Gotować warzywa przez około pół godziny i dolać wody, jeśli za mało.

Oprószyć posiekaną natką pietruszki.

 

Ziemniaki duszone

W rondlu umieścić plasterki cebul i trochę wody, oleju i soli.  

Umieścić pokrywkę i gotować 5 minut.  

W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.

Dodać je do cebuli, dolać więcej oleju, posolić, wymieszać od czasu do czasu, aż ugotuje się (ok. pół godziny).  


Mieszane duszone warzywa

danie wegańskie

 

W wielu supermarketach w sprzedaży są liczne mieszanki zielonych warzyw liściastych, takich jak: szpinak, buraki, kapusta. Samemu można kupić warzywa, umyć i pokroić na kawałki.   

 

W dużym garnku umieścić plasterki cebuli z wodą, olejem, solą.  

Umieścić pokrywkę i gotować 5 minut.  

Następnie dodać te warzywa i wymieszać.  

 W 10 minut warzywa są gotowe. Są smaczne, może być stosowany jako dodatek jeść z chlebem lub jako drugi.

 

Sałatki w roli głównej

Sałatka

danie wegańskie

 

 

Istnieje nieskończona ilość kombinacji sałatkowych, które można kreować przez zmieszanie różnych rodzajów sałaty, cykorii, pomidorów, marchewki i innych warzyw.  

 

  • gomasio - czyli przyprawa z nasion sezamu i soli
  • wodorosty morskie;
  • płatki zbożowe 
  • pestki dyni lub słonecznika;
  • pokruszone tofu, rozgniecione widelcem lub w postaci kostki;
  • posiekane orzechy (orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały itp.).

A potem, oczywiście odrobina oliwy z oliwek!

 

Smarowidła i pasztety w roli głównej

Bruschetta z pasztetem z suszonych pomidorów

danie wegańskie

 

Zmieszać suszone pomidory z ząbkiem czosnku, małą cebulą i oliwą z oliwek do momentu uzyskania zwartej masy.

 

Ten sos dobrze komponuje się z makaronami, zbożami, kaszami i w sałatkach.

 

Awokado i sałatką z pomidorów

To coś w rodzaju meksykańskiego guacamole ... trochę łatwiejsze.

 Wziąć dojrzałe awokado, pokroić w kostkę (awokado jest dla 2 osób).

Dodać dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę, sól, oliwę z oliwek, kilka kropel cytryny (lub więcej, jeśli chcesz).

Do tego pieczywo.

 

 

Zapiekanki w roli głównej

Flan ze szpinakiem i mąką z ciecierzycy

danie wegańskie

 

Szpinak gotować w wodzie, potrwa to około 10 minut.  

Odcedzić, odcisnąć, umieścić na talerzu.

  Dodać sól, olej i wymieszać.

Umieść na dnie naczynia do pieczenia.  

W misce umieścić kilka łyżek mąki z ciecierzycy, dodać sól i wodę,

Mieszając powoli, otrzymamy ciasto niezbyt gęste.

  Dodać trochę oleju i jeszcze raz wymieszać.

Przelać do naczynia do pieczenia na wierzch szpinaku, watawić do gorącego piekarnika i zapiekać, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut).

Zapiekanki

Tutaj zaproponuję ciasto ze szpinakiem, pieczarkami i tofu, ale można przygotować w wielu innych wariantach, z innymi warzywami w miejsce szpinaku i grzybów.


Umyć świeży szpinak (lub użyć mrożonego), pieczarki pokroić w plasterki, szpinak i grzyby wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, solą i odrobiną wody.

Dusić przez kilka minut.

Dodać pod koniec pokrojone tofu w kostkę lub pokruszone widelcem.  

Rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć smażone warzywa, dodać trochę oleju w razie potrzeby i zrobić paczkę jak strudel.  

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.

Pulpety z chlebem

Zanurzyć czerstwy chleb w mleku, przyprawić solą, natką pietruszki, gałką muszkatołową, siekanymi orzechami włoskimi (wszystko zalży od naszej fantazji).

Wymieszać.

Masa nie powinna być zbyt mokra, formować kulki, które będą gotowane w osolonej wodzie przez 1 minutę.

Nadziewane kabaczki

danie wegańskie

 

Przecięte na pół wzdłuż kabaczki, wydrążyć tak, żeby miąższu było tylko 1-2 cm od skórki.

  Gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut.

Pokroić na kwadraty farsz i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut.


Farsz:

Posiekać czosnek, bazylię i umieścić sauté na patelni z olejem i wypełnić wydrążone kabaczki.

Posolić.

 Zmniejszyć ogień i dusić przez około 20 minut, dodać sos pomidorowy i gotować kolejne pół godziny.  

Na koniec suchy chleb razem z wcześniej namoczonym w wodzie.  

Mieszaniną wypełnić muszle kabaczków i piec, aż dobrze zmiękną i zapieką się.

 

 

źródło

Published on Menu veg - jadłospis

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post