Menu na listopadowe obiady
Makaron w roli głównej
300 g ugotowanej ciecierzycy
makaron drobny (penne, rigatoni, gwiazdki itp.)
1 cebula
olej/ oliwa
sól
Pokroić w plasterki (nie za cienkie) cebulę, umieścić na patelni lub w małym garnku z niewielką ilością wody, oliwą i posolić.
Na wolnym ogniu przez około 5 minut dusić.
Dodać ciecierzycę i dusić 5 minut, dodając olej i sól.
W międzyczasie ugotować makaron.
Po ugotowaniu i osączeniu makaronu, dodać gulasz z ciecierzycy i dobrze wymieszać.
Aby przygotować smaczne sałatka z makaronem, wystarczy tylko ugotować ulubiony makaron i udekorować na różne sposoby, takie jak te wymienione poniżej. To samo dotyczy sałatki ryżowej czy z makaronem kus-kus:
- gotowane groszek i marchewka z makaronem;
- ciecierzyca i nasiona słonecznika z makaronem;
- soczewica i kukurydza z makaronem;
- grzyby z makaronem;
- mieszanki: papryka, pomidory, seler, marchewka, wszystko pokroić w kostkę z makaronem;
- posiekane pomidory, bazylia, pokruszone tofu z makaronem;
- czerwone papryki pokrojone na małe kawałki, zmieszać z sosem winegret z oliwy, musztardy Dijon, sokiem z cytryny i solą, a następnie dodać ciecierzycę i czarne oliwki z makaronem;
- pokrojone świeże pomidory, pokrojone oliwki z makaronem;
Ryż w roli głównej
1 filizanka ryżu
1 filiżanka soczewicy
Ugotować osobno składniki i połączyć po ugotowaniu.
Zaletą tej kombinacji jest to, że można przechowywać ugotowane nadwyżki w lodówce i cieszyć się nimi przy kolejnym posiłku.
1 szklanka groszku
1/2 szklanki ryżu
1/4 szklanki bulionu lub wody z przyprawami (sól, bazylia, lubczyk, natka ...)
1 cebula
natka
olej
Podsmaż plasterki cebuli na patelni z niewielką ilością wody i odrobiną oleju.
Po 5 minutach dodać groszek.
Kiedy groszek zmięknie, dodać ryż, olej i mieszać kilka minut, aby dodać potrawie smaku.
Następnie dodać trochę bulionu lub wody z przyprawami.
Gdy bulion się wchłonie, gotować do miękkości.
Zmniejszyć ogień, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Strączkowe w roli głównej
To danie jest bardzo podobne do naleśnikowej tarty. Można zrobić z każdym warzywem (szpinak, cebula, marchewka, itp..).
dla 2 osób:
garść cukinii w kostkę
3-4 łyżki z mąki z ciecierzycy
2 szczypty soli
olej
W misce umieścić mąkę z ciecierzycy, dodać sól i trochę wody, mieszając widelcem, aż ciasto nie będzie zbyt gęste. Wlać trochę oleju na teflonową patelnię i podgrzewać na dużym ogniu.
Kiedy olej się rozgrzeje, wlać ciasto.
Równomiernie rozlać masę i pokryć kawałkami cukinii.
Gdy brzegi frittaty się zrumienią, przekroić drewnianą łopatką ciasto na pół lub cztery kawałki i każdy odwrócić.
Nakryć pokrywką i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
1 mały kalafior lub odpowiednio na 2 porcje
300 g ugotowanej ciecierzycy
Ugotować kalafior podzielony na róże.
Umieścić go na patelni z odrobiną oleju, posolić.
Dodać ugotowaną ciecierzycę, wymieszać i gotować przez kilka minut.
300 g ugotowanej ciecierzycy lub innych strączkowych
1/2 cebuli
natka lub inne zioła
mąka
olej
sól
Zmiażdżyć widelcem ciecierzycę, dodać posiekaną cebulę, sól, natkę pietruszki, trochę oleju.
Formować klopsiki, obtoczyć lekko w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
Możesz także zrobić z fasoli (w tym przypadku dodać trochę rozmoczonego chleba lub bułki i wykręcić), z soczewicą lub tofu. Jeśli można z nich korzystać, aby małe szaszłyki z pomidorkami cherry, cukinia z grilla i klopsiki.
1 cebula w plasterki (nie za cienkie)
300 g gotowanej fasoli
1 szklanka puree z pomidorów
olej, oliwa z oliwek
kilka liści laurowych
sól
Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnięz odrobiną wody.
Dodać olej i sól.
Niech smaży się na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Dodać fasolę, sos pomidorowy, sól, oliwa z oliwek, kilka liści laurowych i gotować w garnku pod przykryciem przez dziesięć minut, mieszając od czasu do czasu.
Ziemniaki w roli głównej
surowe ziemniaki pokroić w kostkę lub plasterki
rozmaryn
olej
czosnek opcjonalnie
sól
Klasyczne danie!
Włączyć piekarnik na jakieś 180 - 200°C.
W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę lub plasterki, jak wolisz, umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać sól, olej, wymieszać.
Dodać rozmaryn, kilka ząbków czosnku (ale należy je usunąć przed podaniem!).
Wstawić do piekarnika.
Mieszać tak często, aby ziemniaki nie przywarły do dna.
Po około godzinie danie będzie gotowe.
Aby ugotować ziemniaki, pokroić na kawałki, dodać olej, sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek, jeśli chcesz.
Warzywa duszone w roli głównej
dla 2 osób:
2 cebule, plasterki nie za cienkie
warzywa: ziemniaki, marchewka, cukinia, bakłażan lub papryka, seler, a także inne warzywa sezonowe - kostka
natka
To też jest proste danie, ale bardzo, bardzo smaczne, i można je jeść z pieczywem jako danie główne.
Cebulę umieścić w naczyniu z niewielką ilością wody i odrobiną oleju, przykryć.
Wrzucić wszystkie warzywa na patelnię, dodać sól, olej, wymieszać i przykryć.
Gotować warzywa przez około pół godziny i dolać wody, jeśli za mało.
Oprószyć posiekaną natką pietruszki.
W rondlu umieścić plasterki cebul i trochę wody, oleju i soli.
Umieścić pokrywkę i gotować 5 minut.
W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
Dodać je do cebuli, dolać więcej oleju, posolić, wymieszać od czasu do czasu, aż ugotuje się (ok. pół godziny).
W wielu supermarketach w sprzedaży są liczne mieszanki zielonych warzyw liściastych, takich jak: szpinak, buraki, kapusta. Samemu można kupić warzywa, umyć i pokroić na kawałki.
W dużym garnku umieścić plasterki cebuli z wodą, olejem, solą.
Umieścić pokrywkę i gotować 5 minut.
Następnie dodać te warzywa i wymieszać.
W 10 minut warzywa są gotowe. Są smaczne, może być stosowany jako dodatek jeść z chlebem lub jako drugi.
Sałatki w roli głównej
Istnieje nieskończona ilość kombinacji sałatkowych, które można kreować przez zmieszanie różnych rodzajów sałaty, cykorii, pomidorów, marchewki i innych warzyw.
- gomasio - czyli przyprawa z nasion sezamu i soli
- wodorosty morskie;
- płatki zbożowe
- pestki dyni lub słonecznika;
- pokruszone tofu, rozgniecione widelcem lub w postaci kostki;
- posiekane orzechy (orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały itp.).
A potem, oczywiście odrobina oliwy z oliwek!
Smarowidła i pasztety w roli głównej
Zmieszać suszone pomidory z ząbkiem czosnku, małą cebulą i oliwą z oliwek do momentu uzyskania zwartej masy.
Ten sos dobrze komponuje się z makaronami, zbożami, kaszami i w sałatkach.
To coś w rodzaju meksykańskiego guacamole ... trochę łatwiejsze.
Wziąć dojrzałe awokado, pokroić w kostkę (awokado jest dla 2 osób).
Dodać dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę, sól, oliwę z oliwek, kilka kropel cytryny (lub więcej, jeśli chcesz).
Do tego pieczywo.
Zapiekanki w roli głównej
Szpinak gotować w wodzie, potrwa to około 10 minut.
Odcedzić, odcisnąć, umieścić na talerzu.
Dodać sól, olej i wymieszać.
Umieść na dnie naczynia do pieczenia.
W misce umieścić kilka łyżek mąki z ciecierzycy, dodać sól i wodę,
Mieszając powoli, otrzymamy ciasto niezbyt gęste.
Dodać trochę oleju i jeszcze raz wymieszać.
Przelać do naczynia do pieczenia na wierzch szpinaku, watawić do gorącego piekarnika i zapiekać, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut).
Tutaj zaproponuję ciasto ze szpinakiem, pieczarkami i tofu, ale można przygotować w wielu innych wariantach, z innymi warzywami w miejsce szpinaku i grzybów.
Umyć świeży szpinak (lub użyć mrożonego), pieczarki pokroić w plasterki, szpinak i grzyby wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, solą i odrobiną wody.
Dusić przez kilka minut.
Dodać pod koniec pokrojone tofu w kostkę lub pokruszone widelcem.
Rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć smażone warzywa, dodać trochę oleju w razie potrzeby i zrobić paczkę jak strudel.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.
Zanurzyć czerstwy chleb w mleku, przyprawić solą, natką pietruszki, gałką muszkatołową, siekanymi orzechami włoskimi (wszystko zalży od naszej fantazji).
Wymieszać.
Masa nie powinna być zbyt mokra, formować kulki, które będą gotowane w osolonej wodzie przez 1 minutę.
Przecięte na pół wzdłuż kabaczki, wydrążyć tak, żeby miąższu było tylko 1-2 cm od skórki.
Gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Pokroić na kwadraty farsz i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut.
Farsz:
Posiekać czosnek, bazylię i umieścić sauté na patelni z olejem i wypełnić wydrążone kabaczki.
Posolić.
Zmniejszyć ogień i dusić przez około 20 minut, dodać sos pomidorowy i gotować kolejne pół godziny.
Na koniec suchy chleb razem z wcześniej namoczonym w wodzie.
Mieszaniną wypełnić muszle kabaczków i piec, aż dobrze zmiękną i zapieką się.