Mazurek z syropem daktylowym

Published on by Sufrin

2349093677_0e5e86eebb.jpg

 

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej graham
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 proszek do pieczenia eko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki margaryny wegańskiej lub awokado (niekoniecznie, ale nada ciastu delikatności)
  • woda
  • syrop daktylowy (ok. pół szklanki)
  • kilka łyżek kakao w proszku, bakalie, np. migdały, orzechy, suszone owoce.

Ciasto:

Mieszamy suche składniki, następnie dodajemy olej, margarynę, mieszamy do powstania kruszonki.

Później dodajemy  wodę w takiej ilości, aby powstało elastyczne, ale dość twarde ciasto.

Wałkujemy i formujemy na wysmarowanej blasze placek z brzeżkami.

Wkładamy do gorącego piekarnika na 15 min.

 

Polewa i dekoracja:

Mieszamy kilka łyżek kakao z syropem daktylowym, podgrzewamy, można dodać łyżkę margaryny wegańskiej.

Smarujemy polewą wyjęte z piekarnika ciasto i dekorujemy wg uznania i fantazji migdałami, i innymi bakaliami, najlepiej bio.

 

 

źródło i Flickr

Published on Wielkanoc

Comment on this post