Mazurek z płatków owsianych

Published on by Sufrin

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTImVJfCAQ34jFrdOXdNn-VaZ8dtOXLhauZLDcdGC39oO_zDSCR6Q

 

 

2 szklanki płatków owsianych,

2 szklanki mąki pszennej razowej,

3 łyżki cukru brązowego,

1/2 szklanki oleju tłoczonego na zimno,

200 g bakalii: rodzynków, orzechów, daktyli, migdałów, śliwek suszonych, pestek z dyni.

 

 

Bakalie namoczyć na jakieś pół godziny do napęcznienia, wymieszać ze szklanką mąki i wody.

1 szklankę mąki posiekać z olejem, dodać płatki i wodę, tak aby ciasto nadawało się do wałkowania.

Nasmarować formę tłuszczem.

Wywałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i ułożyć w formie.

Rozsmarować bakalie na cieście.

Piec w gorącym piekarniku (180°C) ok. 40 minut.

 

 

 

źródło i obrazek

Published on Wielkanoc

Comment on this post