Margaryna wegańska domowej roboty na trzy sposoby

Published on by Sufrin

Na

 

1) margaryna miękka

 

http://www.veganwiz.com/wp-content/uploads/2010/11/margarina1.jpg

 

Na 100g margaryny:


70g oleju (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, oliwa)
20g wody
10g granulowanej lecytyny sojowej

 


Wrzucić składniki do blendera, miksować przez 1 minutę lub do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.

 

Wszystkie margaryny są zrobione z różnej procentowo zawartości tłuszczu, wody i zagęszczaczy. Te ostatnie łączą wodę i tłuszcz. Mieszanina przypomina majonez, dlatego uzyskana margaryna jest nazywana miękką. Próby zamrażania nie powiodły się, aby osiągnąć popularną margarynę.

 

 

źródło

 

wstążka- truskawki

 

2) margaryna ziołowa

 

http://media.washingtonpost.com/wp-dyn/content/photo/2010/09/23/PH2010092304477.jpg

 

Na 2 szklanki:

składniki:

  • 2/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/4 szklanki wody / mleka / soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 średni ząbek czosnku
  • garść natki
  • szklanka oleju kokosowego, utwardzonego
  • 2 - 3 łyżeczki musztardy z Dijon
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny i 2 łyżki świeżego soku z 1 owocu
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wymieszać olej z wodą, ziołami i natką w blenderze.

Powstanie zielona miktura.

Używać drewnianej szpatułki do smarowania.

Dodać olej kokosowy, musztardę i sok z cytryny.

...

 

źródło

 

 

wstążka- truskawki

 

3) margaryna

 

 
1/2 szklanki mleka sojowego

oleju

kilka kropel soku z cytryny

1/2 łyżeczki soli

 

W blenderze umieścić mleko i włączyć miksowanie na wysokich obrotach.

Wlewać wtrumieniem olej bardzo powoli.

Dodać sok z cytryny, sól do smaku. Miksować na wolnych obrotach.

Wlać do miseczki i wstawić do lodówki.

 

 

źródło

Comment on this post