Marcepanowe kuleczki

Published on by Sufrin

http://4.bp.blogspot.com/_r5FivfH_Vhs/TQAOyPMPdJI/AAAAAAAAA4U/-VTmaCR2aII/s400/P1120137.JPG

 

200 g migdałów, namoczonych na noc i obranych ze skórki (zabieg obierania sprawia, że kuleczki będą jasnej barwy, oczywiści można zostawić skórkę)
6-7 morelowych orzeszków, namoczonych i obranych (wnętrza pestki; można użyć innych orzeszków lub pestki dyni)
110 g syropu cukrowego / agawy / melasy / cukier puder

  • Do słodzidła dodać migdały i orzechyi mielić jakieś 25 sekund.
  • Zeskrobać masę ze ścianek i dalej miksować przez 2 minuty.
  • Schłodzić masę w lodówce.
  • Podzielić marcepan na równe części i formować kulki.
  • Obtaczać w kakao, wiórkach kokosowych lub orzechowych, przyprawach korzennych.

 

źródło

Published on Ciasteczka

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post