Makloubeh

Published on by Sufrin

4749145342_b00e729a92.jpg

Na 4-6 osób:

 

    1 bakłażan
    1 filiżanka ryżu
    1 opakowanie tempeh lub tofu
    2 filiżanki bulionu
    1 zmiażdżony ząbek czosnku
    olej
    sól, cynamon
    sojowy jogurt

 

Cienko pokroić tofu / tempeh.

Zamarynować na tak długo, jak to tylko możliwe.

Schłodzić na 30 minut w lodówce.

Ryż namoczyć w ciepłej wodzie.

Bakłażana pokroić na plastry i usmażyć na oleju. Położyć na ręcznikach papierowych.

Na dnie garnka połóż bakłażana.

Przypraw.

Ułóż tempeh / tofu.

Na wierzch położyć osączony ryż.

Delikatnie przyprawić.

W oddzielnym naczyniu połączyć 2 filiżanki bulionu z czosnkiem i cynamonem.

Polać ryż.

Doprowadzić do wrzenia i przkryć na 30 minut, gotując na średnim ogniu.

Po ugotowaniu nakryć talerzem garnek i odwrócić.

 

 

źródło

Published on Ryż

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post