Makloubeh
Na 4-6 osób:
1 bakłażan
1 filiżanka ryżu
1 opakowanie tempeh lub tofu
2 filiżanki bulionu
1 zmiażdżony ząbek czosnku
olej
sól, cynamon
sojowy jogurt
Cienko pokroić tofu / tempeh.
Zamarynować na tak długo, jak to tylko możliwe.
Schłodzić na 30 minut w lodówce.
Ryż namoczyć w ciepłej wodzie.
Bakłażana pokroić na plastry i usmażyć na oleju. Położyć na ręcznikach papierowych.
Na dnie garnka połóż bakłażana.
Przypraw.
Ułóż tempeh / tofu.
Na wierzch położyć osączony ryż.
Delikatnie przyprawić.
W oddzielnym naczyniu połączyć 2 filiżanki bulionu z czosnkiem i cynamonem.
Polać ryż.
Doprowadzić do wrzenia i przkryć na 30 minut, gotując na średnim ogniu.
Po ugotowaniu nakryć talerzem garnek i odwrócić.