Makaron z cukinią i szpinakiem po tybetańsku

Published on by Sufrin

http://i364.photobucket.com/albums/oo85/exile_kiss/2008_12_Dec/08_12_18_Bamboodles_024.jpg

 

1 szklanka szpinaku

sól

1 cukinia, zmielić

3 szklanki mąki pszennej

 

Szpinak ugotować we wrzątku przez 30 sekund.

Osolić.

Odsączyć i drobno poszatkować.

Dodać cukinię i mąkę.

Zagnieść i jeśli jest zbyt gęste, dolewać wody.

 

http://giulianohazan.com/blog/wp-content/uploads/DSC_1642.jpg

 

Włożyć do plastikowego woreczka i odstawić na godzinę do trzech, żeby gluten się uaktywnił (nie wstawiać do lodówki).

Ponownie zagnieść ciasto.

Wywałkować i ciąć na paski makaronowe.

Gotować we wrzątku.

 

 

źródło: zdjęcie, zdjęcie dwa

Published on Makaron - noodle

Comment on this post