Kurkuma

Published on by Sufrin

4352339823_3811508475.jpg

 

Kurkuma to jasnożółty proszek z korzenia tej przyprawy podobnej do imbiru. Jest popularna na Bliskim Wschodzie i często stosowana jako naturalny barwnik potraw. Kurkumina zawarta w przyprawie stymuluje wydzielanie żółci. Chroni także przez detoksykację, stymulowanie i oczyszczanie woreczka żółciowego.

1. To naturalny środek antyseptyczny i antybakteryjny używany przy skaleczeniach i oparzeniach.
2. Z kalafiorem zapobiega rozwojowi raka prostaty i zatrzymuje jego rozwój.
3. Zapobiega rozwojowi raka piersi.
4. Zapobiega czerniakowi.
5. Redukuje ryzyko pojawienia się dziecięcej białaczki.
6. Naturalny detoks.
7. Może zapobiegać i powstrzymać postępowanie choroby Alzheimera.
8. Redukuje i zapobiega stanom zapalnym.
9. Opóźnia pojawienie się multiple sclerosis.
10. Środek przeciwbólowy.
11. Niesie pomoc w otyłości metabolicznej i przynosi ulgę w walce z nadwagą.
12. Znana od dawna w medycynie chińskiej jako środek do walki z depresją.
13. Chroni przed artretyzmem i reumatyzmem.
14.  Zmniejsza skutki chemioterapii.
15. Zapobiega rakowi trzustki.

16. Pozytywnie wpływa na mielinizację komórek nerwowych.
17. Zatrzymuje rozwój naczyniaka.
18. Przyśpiesza gojenie ran, skaleczeń i uszkodzeń skóry.
19. Pomaga utrzymać skórę w dobrym stanie.

 

 

Stosowany do gotowania, napojów na ciepło, smażenia.


Rady:
- świetnie smakuje i barwi tofu czy ryż na żółto, aIe także do posypania warzyw i sałatek.

 

źródło i Flickr

Published on WARTOŚCI ODŻYWCZE

Comment on this post