Kuchnia czeska - ogólnie
houskove knedlíky
bułczane,
bramborové knedlíky
ziemniaczane
ovocné knedlíky [owocne knedliky]
knedliki owocowe – czyli nasze knedle z owocami – istnieją ich dziesiątki rodzajów
guláš [gulasz]
oczywiście najlepiej podany z knedlikiem, ale nie ziemniaczanym, lecz bułkowym „houskový knedlik“ – oczywiście gulasz też ma dziesiątki, jeśli nie setki odmian,, świetna jest też czeska zupa gulaszowa;
buchty [buchty]
to też nie jest nazwa jednej potrawy, ale całe grupy potraw, „buchty” to ciastka drożdżowe z nadzieniem lub np. kruszonką itp. (choć mogą być też bez drożdży,) każda gospodyni ma swój własny przepis na „buchty”
potrawy typowo warzywne:
smażony kalafior (smažený květák)
smażone pieczarki (smažené žampiony), również panierowane.
Do tych dań najlepiej zamówić frytki (hranolky)
bądź krokiety ziemniaczane (bramborové krokety).
koláč
Placek, którego nadzienie otacza od spodu i brzegów ciasto;
przyrządzane na różne sposoby naleśniki (palačinky) lub rolady (zavíny)
bramborák [bramborak]
czyli placek ziemniaczany, w Czechach placki je się jako samodzielną potrawę lub jako dodatek do dań, jeśli ktoś lubi placki na słodko, powinien uważać zamawiając je w czeskiej restauracji, ponieważ bardzo często dostanie placki bardzo obficie doprawione startym czosnkiem;
zupa ziemniaczana, soczewicowa, gulaszowa,
rajská polévka
pomidorowa,
cibulačka
cebulowa,
česnečka, česneková polévka
zupa czosnkowa
***
Fragmenty z przewodnika turystycznego "Czechy. Gospoda pełna humoru". Autor: Izabela Krausova-Żur. Wydawnictwo Bezdroża.
***
www.eczechy.pl/kuchnia/kuch_jedz.htmlink