Kuchnia czeska - ogólnie

Published on by Sufrin

 

2950425331_26a463fb89.jpg

 

houskove knedlíky

 bułczane,

 

bramborové knedlíky

ziemniaczane 

 

 

 

 

 

ovocné knedlíky [owocne knedliky]

knedliki owocowe – czyli nasze knedle z owocami – istnieją ich dziesiątki rodzajów

 

guláš [gulasz]
oczywiście najlepiej podany z knedlikiem, ale nie ziemniaczanym, lecz bułkowym „houskový knedlik“ – oczywiście gulasz też ma dziesiątki, jeśli nie setki odmian,, świetna jest też czeska zupa gulaszowa;

 

buchty [buchty]
to też nie jest nazwa jednej potrawy, ale całe grupy potraw, „buchty” to ciastka drożdżowe z nadzieniem lub np. kruszonką itp. (choć mogą być też bez drożdży,) każda gospodyni ma swój własny przepis na „buchty”

 

potrawy typowo warzywne:

smażony kalafior (smažený květák)

smażone pieczarki (smažené žampiony), również panierowane.

Do tych dań najlepiej zamówić frytki (hranolky)


 

505607183_6a0ee69991.jpg

bądź krokiety ziemniaczane (bramborové krokety).

 


2121837228_d0bccc175a.jpg

 

koláč

Placek, którego nadzienie otacza od spodu i brzegów ciasto;

 

 

przyrządzane na różne sposoby naleśniki (palačinky) lub rolady (zavíny)

 

 

 

 


4568049396_f87f8dc46f.jpg

 

bramborák [bramborak]
czyli placek ziemniaczany, w Czechach placki je się jako samodzielną potrawę lub jako dodatek do dań, jeśli ktoś lubi placki na słodko, powinien uważać zamawiając je w czeskiej restauracji, ponieważ bardzo często dostanie placki bardzo obficie doprawione startym czosnkiem;

 

zupa ziemniaczana, soczewicowa, gulaszowa,

 

rajská polévka

pomidorowa,

 

cibulačka

cebulowa,

 

česnečka, česneková polévka

zupa czosnkowa

 

 

***

Fragmenty z przewodnika turystycznego "Czechy. Gospoda pełna humoru". Autor: Izabela Krausova-Żur. Wydawnictwo Bezdroża.

***

www.eczechy.pl/kuchnia/kuch_jedz.htmlink

Comment on this post