Kruche ciasto z jabłkami

Published on by Sufrin

http://zapraszamnaciasto.blox.pl/resource/szarlotkarust1a.jpg

 

2,5 szkalnki mąki

1 łyżeczka soli

2 łyżki cukru

Te składniki wymieszać. Dodać 1 schłodzoną kostkę margaryny, ucierając na tarce. Dobrze wymieszać.

Dolać 0,5 szklanki zimnej wody i wymieszać.

Wyrobić dłonią ciasto.

Podzielić na dwie części, zapakować w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na pół godziny.

Rozwałkować odpowiednio do formy tak, aby ciasto przykrywało dno i brzegi naczynia.

Docisnąć ciasto do ścianek formy.

Farsz:

2-3 jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką cynamonu. Umieścić w formie.

Pokryć drugim kawałkiem ciasta i zlepić brzegi ciasta.

Na szczycie kopczyka zrobić 4-5 kominów-dziurek, przez które ujdzie para podczas pieczenia.

Piec w 180 st. C, aż się zrumieni.

Published on Ciasto

Comment on this post