Kruche ciasto jako spód do tarty

Published on by Sufrin

5288406067_d4755ae75d.jpg

 

3/4 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru


 

 Wymieszać składniki.  

  Zagnieść ciasto, aż będzie jednolite i kruche, ale które można rozwałkować.
Natłuścić formę do tarty i umieścić  płaski placek na jego dnie.

Nakłuć widelcem ciasto, aby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia.  

 Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub fasolą.
Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Odkryć i piec przez kolejnych 10 minut.
Odłożyć na bok i niech ochłodzi się.

 

 

źródło i Flickr

Published on Ciasto

Comment on this post