Kotlety z czerstwego chleba

Published on by Sufrin

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSuAOZNAZn8h34RTKG8meWmFGpWB2j8ontPZSpnQisbO8NpXz3HkQ

 

 

Składniki:

 - czerstwe kromki chleba (pieczywo może być mieszane: razowe, żytnie, pszenne) - około pół bochenka 

- szklanka bulionu 

- "1 jajko" 

- po 4 łyżki mąki, otrębów pszennych i bułki tartej 

- mała cebula

 - 2 ząbki czosnku

 - sól, garam masala, zioła prowansalskie, bazylia (dobrać ulubione przyprawy)  

 

Wykonanie: 

Czerstwy chleb zalać gorącym bulionem, gdy zmięknie rozgnieść widelcem.

 Cebulę i czosnek drobno pokroić i dodać do chleba.

Dodać "jajko", wsypać mąkę, otręby i bułkę tartą - wymieszać.

Doprawić ulubionymi ziołami i solą.

Formować kotleciki.

Nakładać na rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiano z obu stron.


 

źródło

Published on Kotlety

Comment on this post