Kotleciki z ciecierzycy z marchewką i pietruszką

Published on by Sufrin

http://jedzonkomalucha.pl/wp-uploads/2012/01/kotleciki-257x300.jpg

 

Składniki:
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1-2 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska do smaku
  • czerwona papryka w proszku lub chilli
  • olej (opcjonalnie)
  • ew. 1 łyżka skrobi
Przygotowanie:

Wieczorem namoczyć ciecierzycę na noc. Rano odlać wodę, przepłukać ziarna i zalać ponownie. Odstawić na noc lub kilka godzin.

Po tym czasie odlać wodę.

Ciecierzycę wsypać do garnka i ponownie zalać wodą, aby całkowicie ją zakryć.

Dusić na małym ogniu przez pół godziny pod uchyloną pokrywką.

Potem wrzucić obrane i pokrojone w kostkę po jednej marchewce i pietruszce.

W tym czasie zetrzeć na mniejszych oczkach tarki pozostałą 1 marchewkę i 1 pietruszkę.

Zmiażdżyć czosnek i posiekać cebulę.

Po ugotowaniu się ciecierzycy, marchewki i pietruszki, odlać nadmiar wody do naczynia.

Zmiksować zawartość garnka.

Do pulpy dodać starte na tarce jarzyny, rozgnieciony czosnek i pokrojoną cebulę.

Dodać również skrobię i odrobinę oleju, jeśli wymaga tego luźna konsystencja masy.

Doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać ze sobą.

Formować kotleciki.

Można zjadać w tej postaci, smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku.

 

źródło

Comment on this post