Knedle z Turyngii

Published on by Sufrin

 

 

2 kg surowych ziemniaków

2 kromki chleba

natka

sól

olej

 

1,5 kg ziemniaków obrać, zetrzeć i wycisnąć za pomocą lnianej ściereczki nadmiar płynu.

  Pozostałe 500 g ziemniaków gotować i zrobić puree.

Dzielenie ziemniaków można sobie ułatwić poprzez wrzucanie do jednej miski po 3 ziemniaki do utarcia i jednym do drugiej miski do ugotowania.

Kromki chleba pokroić w kostkę i smażyć na patelni na grzanki.

  Gorące ziemniaki zmiażdżone na puree odrobinę posolić.  

Surowe ziemniaki połączyć z puree.

Dodać posiekaną natkę.

Powstałe ciasto dzielić na kule (najlepiej zwilżyć dłonie w zimnej wodzie), w które wkładamy jedną lub kilka grzanek (w zależności od rozmiarów knedli).

Zagotować wodę i wkładać knedle na 20 minut (na małym ogniu).

Pyzy muszą swobodnie pływać w wodzie i nie mogą się posklejać.

 

Podawać z duszoną kapustą,  jako danie obiadowe.

 

źródło: przepis_1

Comment on this post