Knäckebröd, czyli szwedzki chleb chrupki

Published on by Sufrin

 

 

Na 12 chlebków średniej wielkości:

 

7 g świeżych drożdży*,

1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru,

1/3 szklanki (70 ml) mleka roślinnego,

150 g płatków owsianych,

400 g mąki żytniej,

1 łyżeczka mielonego kminku, opcja,

sól.

Do pokruszonych drożdży dodać syrop klonowy lub cukier, szczyptę soli i lekko podgrzane mleko.

Odstawić na kwadrans, aby podrosły.

Następnie dodać mąkę, płatki, kminek i niepełną szklankę (200 ml) wody.

Wyrobić dłońmi na gładkie, jedwabiste ciasto.

Podzielić na porcje i każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek.

Placki piec w temperaturze 220°C przez jakieś 4 minuty, obrócić i dopiekać jeszcze 5 minut.

Przez noc dosuszyć na kratce.

* można użyć drożdży suchych, pamiętając, że 25 g świeżych odpowiada 7 g suchych.

 

 

źródło

Comment on this post