Kluski z makiem

Published on by Sufrin

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQZHsfBl0YqyR7rSYrHWmVEuATvUZtQGGoOo8Xf5GY4Rs_PCYET

 

Ciasto na kluski (ale także na pierogi, uszka, makaron):

1kg mąki
2 łyżki oleju
1łyżka soli
500ml gorącej wody

Porcja na ok. 80 pierogów.

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól i olej.

Rozcieramy ręką lub łyżką, żeby olej dokładnie wymieszał się z mąką.

Dolewamy bardzo gorącą, dopiero co gotowaną wodę i mieszamy za pomocą łyżki.

Dopiero po chwili można zacząć wyrabiać ciasto ręcznie.

Zagniatamy je do otrzymania plastycznego, miękkiego ciasta.

Czasem do wyrobienia potrzeba minimalnie więcej wody niż 0,5l, zależy od mąki.

Ciasto przykrywamy ściereczką.
Można zrobić je wcześniej i ususzyć na tacy, a potem przechować w pojemniczku, aż będą potrzebne.
Ciasto jak na pierogi rozwałkować cienko, pociąć na paski ok. 2 cm.

Ugotować.

 

Masa:

 Dodać zmielony z cukrem mak, orzechy, rodzynki, migdały.

 

 

Źródło

Published on Boże Narodzenie

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post