Kiszone jabłka, buraki, pomidory, grzyby

Published on by Sufrin

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT7lpWCNAaAJlpo63-PpX-ARzQOJFxXXK6tlsHx5lWAluoMW5_pdA

 

gliniany gar albo szklany słój,

5 kg jabłek (najlepiej antonówki, jakieś kwaskowate, musza być zupełnie zdrowe, jędrne, dostatecznie dojrzałe),

dwie garści liści: porzeczek, wiśni, winogron i chrzanu(do wyboru)

trzy litry wody

po czubatej łyżce soli, cukru i mąki żytniej

Jako przyprawy można dodać miętę, goździki, cynamon, melissę i macierzankę

 

Wyparzyć naczynie do kiszenia.
Trochę liści układamy na dnie słoja.

Na nich warstwę jabłek w całości.

I znów trochę liści, aż zapchamy całe naczynie.

Gotujemy wodę, w której rozpuszczamy sól, cukier i mąkę.

Tak doprawioną wodę wlewamy do naczynia i zamykamy go szczelnie, odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce w pokojowej temperaturze.

Sprawdzamy, czy nie pojawi się pleśń. Trzeba ją natychmiast zdjąć.

Jeśli zalewa jest dobrze zrobiona jabłka nie stracą na wadze, nie skurczą się a będą naprawdę smaczne i co ciekawe bogatsze w witaminy.

 

***

 

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRuYFt9bMlPtIZBc0TDQzBKe6xQLLW5jrsVecimpBk5y-eG9Xs6yw


Jeszcze prościej kisi się buraki, bo do nich wystarczą kawałki skórki od prawdziwego chleba z prywatnej piekarni oraz przegotowana woda.

 

***

 

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSfUDWBFsIRZWHy5RP5CNhtCt_TDedRrjHLa0oWruA9WY1Uj14PEQ

 

Do kiszenia pomidorów, podobnie jak ogórków, na pewno będziemy musieli zaangażować na pełnych etatach: korzeń chrzanu, czosnek, koper, pieprz ziarnisty i gorczycę.

 

***

 

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRuvkzz-Wied6neLQBrLtyseggvfQYw8SC7HIp4-gEA43ZITTAH


Prościej jest z kiszonymi grzybami, na które przyszła już pora, bo im do smaku wystarczy kilka liści laurowych, trochę ziaren pieprzu i owoców angielskiego ziela, no i sól oczywiście...

 

źródło1 i źródło 2

Comment on this post