Kiełkowanie na wiosnę
Dlaczego kiełki:
Kiełki ładnie wyglądają, świetnie smakują i wspomagają organizm drogocennymi mikroelementami.
Kiełki lucerny, soczewicy czy słonecznika dostarczaja żelaza i kwasu foliowego
Kiełki brokuła zawierają cenne antyoksydanty i koenzym Q10
Kiełki pszenicy są źródłem selenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem oraz cynku, ten wzmacnia układ odpornościowy, kształtuje młody organizm.
Kiełki rzeżuchy usprawniają przemianę materii, dezynfekują jamę ustną i drogi moczowe, korzystnie wpływaja na włosy, paznokcie i cerę. Zawiera także chrom, który wpływa na metabolizm organizmu.
Kiełki fasoli mung pomagają zredukować zły cholesterol.
Kiełki rzodkiewki zawierają witaminę C oraz siarkę.
Jak przygotować ziarna do skiełkowania:
Surowe ziarna są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy je przepłukać najlepiej w misce lub na sitku i namoczyć w wodzie, aby zakryła ziarna z nadwyżką.
Czas niezbędny na moczenie ziarna jest różny. W czasie upałów jest szybszy, w niskiej temperaturze wolniej. Po namoczeniu przełożyć np. do słoika i zakryć gazą i przytwierdzić gumką recepturką.
Ważne, aby odcedzać i przepłukiwać ziarna co 12 godzin. Chodzi o to, aby utrzymać wilgoć do chwili, aż skiełkują.
Na tej stronie znaleźć można informacje dotyczące namaczania ziaren i metody ich skiełkowania.
Na przykład:
Ziarno slonecznika obrane z łupinki namoczyć w wodzie na 2 godziny, a skiełkuje się w 2-3 dni.
Ziarno sezamu moczyć przez 8 godzin, a skiełkuje się w 2-3 dni.
Pestki dyni pozbawione skorupki moczyć w wodzie przez 8 godzin, a na drugi dzień powinny się pojawić kiełki.
Soczewica potrzebuje 8 godzin moczenia, aby skiełkować już za 12 godzin.
Kasza gryczana po 6 godzinach w wodzie skiełkuje po dwóch dniach.
Migdały po skiełkowaniu zawierają najwięcej składników odżywczych. Nalezy je namoczyć na 8-12 godzin i efekty będą widoczne po12 godziach.
źródło i Flickr