Khichadi, czyli ryż z soczewicą

Published on by Sufrin

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRirbrGGFsfpsmGj5saDXEUCf_Z-bQsa5zO2Y2g01nf9gd6XTRA

 

Khichadi (a także znany pod nazwami: Khichdi, khichdee, khichuri, khichari czy wieloma innymi) jest indyjskim daniem, które zawiera ryż i soczewicę.

W prosty sposób można zbalansować dietę, jest od dawna znanepołączenie. Khichadi jest łączone z zapiskami Afanasiy Nikitin, rosyjskiego odkrywcy, który podróżował do Indii subkontynentalnej w 15 wieku.

Khichadi jest popularnym daniem we wschodniej, północnej i zachodniej części kraju. Szeroko rozpowszechnione w takich regionach Indii, jak: Gujarat, Maharashtra czy Bengal, gdzie nazywa się khichhuri. Dodaje się warzyw, jak: kalafior, ziemniaki, zielony groszek.

Podczas gdy khichhuri gotuje się przeważnie na tłusto i ku delektowaniu się smakiem w Bengalu, to w innych częściach kraju jest on inaczej przyrządzany. Na Północy i Zachodzie jest gładki i na słodko. Stosowany dla ludzi schorowanych.  Khichadi jest także pierwszym posiłkiem dzieci.

Ryż i soczewica są ggotowane na małym ogniu, aż staną się lekko ugotowane. Doprawia się kurkumą, solą i karmi niemowlaki przy wprowadzaniu dorosłego jedzenia. Dobrze smakuje, gdy gotuje się ją na ognisku w kociołku.

Khichadi ugotowana z odrobiną oleju jest lekka i bogata w składniki odżywcze i rozpowszechniona wśród stosujących dietę ayurvedy i chcących leczyć się naturalnymi środkami.

Khichadi jest potrawą biedoty, posiłkiem osiągalnym nawet w miejscach zagrożonym głodem. Stanowi odżywczy posiłek z dowolnym zestawem warzyw gotowanych z soczewicą i posypany orzechami.

W Indiach termin Khichadi jest używany w odniesieniu do dań typu mish-mash lub wszelkich mieszanek różnego rodzaju.

Khichadi to danie jednogarnkowe. Ryż zawiera węglowodany, soczewica - białko, warzywa - witaminy, błonnik i minerały. Dodatek oleju gwarantuje tłuszcz i smak potrawie. W Indiach stosuje się wiele receptur na Khichadi. Można jeść pikantnie, z różną zawartością soczewicy (2:5) lub zawierające samą soczewicę.

Tradycyjnie khichdi jest jedzone z kadhi, przyprawiane curry z jogurtem (może być roślinny), ale najlepiej, żeby był dobrze przyprawiony, bo samo khichdi jest łagodne.

 

przepis:

Składniki:

  • 1 filiżanka białego ryżu basmati, umyty w wodzie i osuszony
  • 1 filiżanka żółtej soczewicy (znane jako żółte moong dal), umyta i osączona z wody
  • ok. 4 filiżanki wody
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sól do smaku

 

Przyrządzanie:

  • Na patelni rozgrzać olej.
  • Kiedy olej będzie gorący, dodać kmin.
  • Ziarna mogą pryskać, ale nie mogą się przypalić.
  • Wsypać ryż i soczewicę. 
  • Wymieszać i dodać sól i owdę.
  • Zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, częściowo przykryć pokrywką i gotować, aż ryż się ugotuje.
  • Podawać na gorąco, posypać kolendrą.
  • To danie można podawać z jogurtem roślinnym.

Khichdi można gotować w szybkowarze lub mikrofalówce.

W obu przypadkach czas gotowania będzie krótszy, około 20 – 30 minut.

 

Dodatki:

 

Co możemy dodać do khichdi. Należy wypróbować różne odmiany.


przyprawy:

 

  • Cynamon
  • Chilli
  • goździk
  • liść laurowy
  • kurkuma
  • Asafoetida
  • kozieradka
  • kukurydza
  • Cebula
  • imbir.

Te przyprawy dodaje się, gdy olej się dobrze nagrzeje na patelni.

Należy też pamiętać, że przyprawy dodajemy oddzielnie.

 

Warzywa:

 

  • zielony groszek,
  • kapusta
  • dynia
  • ziemniaki
  • kalafior
  • marchewka

To są tylko przykłady stosowanych warzyw, jakie można dodać do potrawy. Eksperymentuj. Najlepiej użyć kombinacji 2-3 warzyw. W przeciwnym wypadku potrawa może nie być smaczna.

 

źródło

Published on Kuchnie świata- Indie

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post