Kartoflanka z brukwią

Published on by Sufrin



Składniki

70 dag ziemniaków
50 dag brukwi
10 dag suszonych jabłek
1 garść pestek słonecznika
1 garść pestek dyni
1 łyżka majeranku
1 łyżka mielonego kminku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soli
4 łyżki oleju
2,5 litra wody

Przygotowanie
Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną brukiew. Po 5 minutach dodajemy pokrojone ziemniaki i suszone jabłka. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika, dodajemy do zupy i gotujemy ok. 20 minut aż brukiew i ziemniaki zmiękną. Na oleju podsmażamy przez kilka sekund gałkę muszkatołową i kminek dla wydobycia aromatu i wlewamy do zupy. Dorzucamy majeranek, sól i sos sojowy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

© Jola Słoma i Mirek Trymbulak

Published on Zupa

Comment on this post