Kalafior z ciecierzycą i curry

Published on by Sufrin

aa-kalafior-z-ciecierz.jpg

1/4 filiżanki Ghee (masło klarowane) lub oleju roślinnego
1 cebula, drobno posiekać
2 łyżki garam masala curry (curry) lub Garam masala
 kawałek świeżego imbiru 1 cal długości (2,5 cm), drobno posiekać lub krata
2 dojrzałe pomidory, drobno posiekać
2 łyżki koncentrat pomidorowy
1 szef kalafiora (~ 450g), dzieli się na różyczki
3 filiżanki ciecierzycy z puszki po odsączeniu i spłukać
 sól

 

 

Rozgrzać olej w głębokiej patelni, jeśli pan na średnim ogniu. Dodaj cebulę, curry i imbiru. Smażyć mieszając kilka minut, aż cebula zmiękną. Następnie dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, 6 minut, lub aż pomidory są miękkie i gotował. Dodaj koncentrat pomidorowy i 1 szklanka wody rozpuścić koncentrat pomidorowy. Ostrożnie dodać kalafior i ciecierzycy. Posolić do smaku i dobrze wymieszać. Oszczędzaj ciepło średnio-niskiej i gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do 15-20 minut, aż kalafior zmięknie. Zdjąć pokrywkę i dalej dusić, aż sos zgęstnieje i kalafior z powodu płatki kukurydziane pokryte są gęstym sosem.

 

 

Źródło: http://sonulya.livejournal.com/

Comment on this post