Hara Alu - pieczone ziemniaki z kolendrą i cebulą

Published on by Sufrin

http://bp1.blogger.com/_xbtAy_87iWc/Rfv2lejnV_I/AAAAAAAABEA/Y2lcrzVaZyc/s400/124_2424.JPG

 

4 średnie surowe ziemniaki
1 średnia cebula, cienko pokroić
1 szklanka posiekanej kolendry
3 zielone chilli
1 łyżeczka kminu w proszku
1
łyżeczka kolendry w proszku
1 łyżeczka czosnkowo-imbirowej pasty
Sól
Olej
1/2
łyżeczki jeera (kmin)

 
1. Obrać ziemniaki ze skórki i pokroić w plastry.

Wymieszać z 2 łyżkami oleju i położyć na blaszce do zapiekania wyłożonej folią aluminiową lub papierem pergaminowym.
2. Piec w 200 C jakieś 35 do 40 minut, aż skórka zrumieni się.

3. Utłuc w moździeżu kolendrę i chilli na pastę.
4. Na patelni z olejem smażyć pastę z jeera.
5. Wrzucić pastę czosnkową.
6. Dodać pastę chilli i smażyć 1-2 minuty.

7. Dodać kminu i kolendrę - dobrze wymieszać.
8. Przynieść ziemniaki, dodać soli - wymieszać, aby ziemniaki dobrze pokryły się zieleniną.
9. Podawać na gorąco z ryżem lub chlebkiem roti.

 

źródło


Published on Kuchnie świata- Indie

Comment on this post