Gryczane ślimaczki cynamonowe

Published on by Sufrin

http://3.bp.blogspot.com/_aaJEXTY1dRs/S7WVczCcDkI/AAAAAAAABCY/Ae80ziw1XPc/s400/buckwheat+cinnamon+rolls31.jpg

 

 

 

3 szklanki kaszy gryczanej to 4 szklanki mąki.

 

http://3.bp.blogspot.com/_aaJEXTY1dRs/S7WVdz8wwKI/AAAAAAAABCo/9jaAF3bBQBs/s400/buckwheat+groats+%2B+flour1.jpg

 

Zamiast tłuszczu można dodać puree z suszonych śliwek.

 

Daktyle i orzechy włoskie.

 

Innym ulubionym jest  puree z suszonych fig, wrzącej wody i skórki pomarańczowej, warto d odać trochę cynamonu i cukru kokosowego .

 

motylek różowy gif

 

Składniki suche:
3 szklanki mąki gryczanej surowej
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre:
1  
szklanka gotowanego puree ze słodkich ziemniaków  
1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego (prażonych jabłek)
1/3 szklanki syropu klonowego
klasy B 
1/3 szklanki roztopionego pierwszego tłoczenia oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
1 łyżeczka olejku waniliowego

Wypełnienie:
1/4 do 1/2 szklanki miękkiego oleju kokosowego (lub margaryny)
1/4 do 1/2 szklanki cukru kokosowy lub inny cukier
2 do 4 łyżek cynamonu

Polewa:
3/4 szklanki gotowanych, tłuczonych słodkich ziemniaków (jeszcze ciepłych)
1/4 szklanki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego (lub margaryny)
2 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka aromatu wanilii
1/8 łyżeczki soli morskiej

Rozgrzać piekarnik do 180
°C. Natłuścić 20 x 23  cm formę na  ciasto.  

 

Wymieszać suche składniki w dużej misce.

Wszystkie mokre składniki umieścić w blenderze   i zmiksować do bardzo gładkiej i kremowej konsystencji.  

Wlać mokre do suchych składników i wymieszać.  

Kiedy staje się zbyt gęsta, mieszać za pomocą drewnianej łyżki.  

Dodać więcej mąki, aż ciasto utworzy piłkę, ale jest jeszcze trochę lepkie.

 

Podsypać mąką blat.  

 Posypciasto z mąką, jeśli jest zbyt lepkie.  

Sztuką jest tutaj, aby dodać tyle mąki, żeby móc rozwałkować ciasto, ale nie za dużo inaczej cynamonowe ślimaczki będą  zbyt twarde.

 

http://3.bp.blogspot.com/_aaJEXTY1dRs/S7WVdTQKIhI/AAAAAAAABCg/zWtY6DtKt5A/s400/buckwheat+cinnamon+rolls51.jpg

 

Rozwałkować pomocą omąconego wałka do dużego prostokąta.  

Rozprowadzić miękki olej kokosowy lub margarynę. Nie należy stosować oleju, bo  wycieknie z ciasta.  

 Następnie posypać cukrem i cynamonem lub nadzieniem.

 

Zacząć zwijać ciasto od szerszej strony.

    Gdy ciasto jest zwinięte, pokroić  nożem na 1,5 - 2 cm paski.

Układać na   naoliwionej blasze. Piec około 30 do 35 minut.

 

Na lukier:
Wszystkie składniki na lukier wrzucić do blendera i miksować na super gładką i kremową masę.  
  Polać lukrem upieczone ślimaczki .  

  

motylki białe gif

 

Korzyści zdrowotne wynikające z gryki:

    
* Jest naturalnie bezglutenowa.
   
* Gryka podnosi poziom glukozy we krwi, co okazało się korzystne dla diabetyków.
    
* Badania wykazały, że gryka może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
    
* Gryka jest bogata we flawonoidy i rutynę, która pomaga zapobiegać chorobom poprzez działanie antyoksydacyjne.
    
* Kasza gryczana jest bogatym źródłem magnezu (tak jak ziarna i orzechy). Magnez działa jako kofaktor dla ponad 300 enzymów w organizmie człowieka! Wszystkie reakcje, które dotyczą ATP (nośnik energii w naszych komórkach) zależy od magnezu.

 

źródło

Źródło: www.NourishingMeals.com


Published on Ciasteczka

Comment on this post