Golce - kluski ziemniaczane

Published on by Sufrin

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTrtkqgPtqgkf3t257upUdg8AGM-7poC_IomT3oG02FaRERrPQfhg

 

 

Tarte ziemniaki surowe wymieszane z gotowanymi (2:1) i kładzione łyżką na wodę.

 

 

1/2 kg ziemniaków gotowanych,

1 kg ziemniaków surowych startych na tarce,

2 "jaja",

3 łyżki mąki,

olej,

cebula,

sól.

 

Ziemniaki połączyć - gotowane przez maszynkę przepuszczone, surowe odciśnięte z soku - dodać "jaja", mąkę, doprawić, wyrobić, kłaść łyżką do wrzątku, gotować 3 minuty od wypłynięcia, polać olejem z cebulą.

Kluski mają nieregularne kształty.

 

 

Inna nazwa tych kluchów to przecieraki.

 

 

Źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post