Fasola z czosnkiem i oliwą

Published on by Sufrin




200g fasoli Jaś (lub innej dużej)
tymianek, bazylia suszona
kminek mielony
imbir mielony
natka pietruszki
suszony tymianek
cayenne
sól
oliwa z oliwek (wg uznania)
czosnek


Fasolę namoczyć przez noc. Wodę odlać.

Do wrzatku dodać 1/3 łyżeczki kminku.
Po minucie 1/3 łyżeczki mielonego imbiru oraz cayenne na ostrzu noża.
Odczekać minutę, dodać fasolę i szczyptę soli.
Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, dodać szczyptę bazylii.
Odczekać minutę i dodać dużą szczyptę tymianku.
Gotować do miekkości.
Fasole odcedzić, polać oliwą z oliwek, wymieszać.
Oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać.
Posypać grubą solą morską, wymieszać.
Na koniec posypać siekaną natką pietruszki.

Źródło: http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com

Comment on this post