Falafel z cieciorki z brokułami

Published on by Sufrin

http://wegan.files.wordpress.com/2012/02/img_6215.jpg?w=740

 

Skład

  • 150-200 g suchej cierciorki, namoczyć na jeden cały dzień i przepłukiwać co 12 h
  • 4 róże brokuła
  • 1 ząbek czosnku (wielkość zależy od gustu)
  • 1/2 małej łyżeczki kminku rzymskiego
  • 1/2 słodkiej papryki
  • 1/2 curry
  • Bułka tarta/ mąka*

Sposób

  1. Odcedzić cieciorkę, wlać do garnka świeżą wodę i gotować, aż zmięknie.
  2. Do miski wsypać ugotowaną, odcedzoną cieciorkę i dodać ząbek czosnku i przyprawy.
  3. Umyć brokuły, rozdrobnić wielkie róże na cząstki i ugotować na parze.
  4. Do miski przełożyć ugotowane i odsączone brokuły, zmiksować z cieciorką na konsystencję mielonego. Zależnie od naszego upodobania można tylko dobrze ugnieść tłuczkiem lub zmiksować na hummus.
  5. Formować kulki/pulpety, obtaczać w bułce/mące i smażyć na patelni w dość dużej ilości oleju. Można też zapiekać w piekarniku w 190°C przez jakieś 15 minut.

*Do bułki tartej można dodać zmielone pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie.

 

 

źródło

Comment on this post