Dynia z ciecierzycą, czyli Aloo keema

Published on by Sufrin

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQXEAiK-DfP4uhgRNMa7ijiQY5n0_LIzMDAOp5hsGOvv4Zo9suU

 

 

Potrawa rodem z Bengalu.

 

1/2 cebuli, posiekana

spory kawałek dyni lub jedna piżmowa, kostka

300 g ciecierzycy gotowanej

olej

przyprawy:

po 1/2 łyżeczki

asafetida

liść laurowy

kurkuma

mielona kolndra

kmin

sól,

garam masala,

nasiona kopru włoskiego

woda

 

Na rozgrzany na patelni olej wsypać asafetide, cebulę i liść laurowy i chwilę prażyć.

Dodać posiekaną cebulę.

Przyprawić kurkumą, kolendrą, kminem i solą.

Dodać wodę i dynię.

Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać wody, przez 20 minut.

Dorzucić ciecierzycę, garam masalę i koper i gotować do miękkości.

 

 

Źródło: Indian Food Made easy

Published on Kuchnie świata- Indie

Comment on this post