Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Published on by Sufrin

http://2.bp.blogspot.com/_aaJEXTY1dRs/SZO2xACs5eI/AAAAAAAAAKs/X4JmF2q9Rjc/s400/DSC_0013.JPG

 

 

Spód ciasta:
2 szklanki pekanów (można zastąpić ulubionymi orzechami)
8 do 10 daktyli
1 łyżka oleju kokosowego
(można zastąpić olejem słonecznikowym z odrobiną olejku kokosowego lub innego aromatu)
1 łyżka cynamonu
1 szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Masa czekoladowa:
1 szklanka masła ze świeżo zmielonych nerkowców
1 małe awokado
½ szklanki + 2 łyżki kakao
½
szklanki nektaru z agawy (syrop klonowy lub rozpuszczony cukier)
½
szklanki masła kokosowego (margaryna)
¼
szklanki wody
1 łyżka wanilii

Umieścić orzechy w blenderze.
Nastawić na pulsowanie i mielić.
Dodać pozostałe skłaadnikina spód ciasta.
Nadal miksować z funkcją pulsowania.
Przycisnąć masę do dna wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub naczynia ceramicznego.
Należy szczelnie i równomiernie wypełnić dno formy.
Schłodzić w lodówce.

Umieścić wszystkie składniki masy czekoladowej w blenderze.
Zmielić na gładką i kremową masę.
Dodać odrobinę wody, aby masa była rzadsza, po jednej łyżce.

Przełożyć masę czekoladową na spód ciasta.
Wyrównać szpatułką powierzchnię.
Z powrotem umieścić w lodówce tym razem na 3 do 4 godzin.
Pokroić na kawałki i podawać ze świeżymi owocami.


http://4.bp.blogspot.com/_aaJEXTY1dRs/SZO2w977EyI/AAAAAAAAAKk/QAwlhuoQdQM/s400/DSC_0042.JPG

Published on RAW FOOD

Comment on this post