Cynamonowe ślimaczki bezglutenowe

Published on by Sufrin

http://farm1.static.flickr.com/143/333322907_d01b9b23f1.jpg

 

  • 1 litr mleka kokosowego  
  • 1filiżanka oleju (np. słonecznikowy, rzepakowy)
  • 1 filiżanka cukru 
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 8 filiżanek (plus 1 filiżanka extra, oddzielnie)mąki bezglutenowej pszennej / kukurydzianej / ryżowej / sojowej / z amarantusa (warto wypróbować z każdym typem osobno, bo zmienia się nieco smak ciasta)  
  • 1 czubata łyżeczka proszku
  • 1 łyżeczka Sody
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżki margaryny lub oleju
  • 2 filiżanki cukru
  • Cynamon lub olejek waniliowy (wanilia) 

 

 

Zmieszać mleko, olej i cukier w garnku.

Podgrzać masę i wyłączyć przed zagotowaniem.

Schłodzić przez 45 minut do 1 godziny.

Do letniej masy dodać rozkruszone drożdże.

Wtedy dodać 8 filiżanek mąki. Dobrze wymieszać.

Odstawić garnek w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką na 1 godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie, dodać ponad filiżankę mąki, proszek, sodę i sól. Wymieszać.

Obsypać mąką stolnicę.

Wziąć pół ciasta i formować długi prostokąt.

Polać 1/2 lub 1 filiżanką roztopionej margaryny lub letniego oleju po wierzchu.

Wymieszać 1 filiżankę cukru z cynamonem. Posypać nią ciasto.

Teraz zaczniemy rolować ciasto od brzegu najbliżej Ciebie.

Należy zadbać o to, aby szew ciasta był dobrze sklejony i się nie otworzył.

Nasmarować tłuszczem formę do pieczenia ciasta.

Ciąć roladę w 2 lub 2 1/2 cm paski, które na przekroju przypominają ślimaczki.

Ułożyć je wzorkiem do góry w tortownicy.

Odstawić formę z ciastem na 20 do 30 minut, potem piec w 180-190 st. C., aż zrumieni się lekko, ok. 15 do 18 minut.

 

http://www.adventuresofaglutenfreemom.com/wp-content/uploads/2010/11/Gluten-Free-Casein-Free-Egg-Free-Crescent-Rolls.jpg

 

 

źródło1 i źródło2

Published on Ciasto

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post