Ciasto marchewkowe z orzechami, daktylami i rodzynkami na sodzie

Published on by Sufrin

http://i172.photobucket.com/albums/w3/foodpron_/Cake/carrotcakeslice.jpg 

 

Na 4-5 porcje:

 

2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżeczka sody

szczypta (1/4 łyżeczki) soli

1 1/4 szkl. suszonych daktyli

1 szkl. rodzynków

1 1/4 szkl. wody

1 łyżeczka przypraw korzennych (gałka, imbir, cynamon, kardamon - proporcje wg uznania)

1 szk. startej marchewki

1 szkl. pokruszonych orzechów (dowolne: włoskie, laskowe)

1/3 szkl. soku z marchewki

 

Nagrzać piekarnik do 190°C na 15 minut.

W misce zmieszać suche składniki: mąka, soda, sól i odstawić.

W rondlu zagotować wodę, wrzucić rodzynki, daktyle, przyprawy i gotować przez 5 minut.

Do miski ze startą marchewką wlać płyn i odczekać, aż ostygnie.

Dodać orzechy i sok z marchewki - wymieszać dokładnie.

Wsypać suche składniki i ponownie połaczyć.

Wyłożyć do foremki i piec jakieś 45 minut.

 

źródło: Bhatkin Malathy

 

Published on Ciasto

Comment on this post