Ciasto marchewkowe na Wigilię

Published on by Sufrin

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRofynYByR8nDFWytlndKF4Q1Kas4_JD87pBZUzHXa0OYSnVnLN

 

 

 

2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
1/4 łyzeczki soli
1 1/4 filiżanki wody
1 1/4 filiżanki daktyli
1 filiżanki rodzynków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 mielonej gałki
1/2 mielonych goździków
1/2 filiżanki startej marchewki
1/2 filiżanki mielonych orzechów
1/3 filiżanki mrożonego soku z pomarańczy

 

 

Natłuścić olejem tortownicę.

W małej misce wsypać mąkę, proszek, sodę i sól i wymieszać.

W małym garnku wymieszać wodę, bakalie i przyprawy.

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień i gotować przez 5 minut.

W dużej misce umieścić marchewkę i wlać ciepłą masę bakaliową.

Mieszać, aż ostygnie.

Dodać orzechy i sok.

Dodać pozostałe składniki.

Przełożyć ciasto do tortownicy i piec przez 45 minut, sprawdzajć patyczkiem, czy suchy.

 

 

Źródło

Published on Boże Narodzenie

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post