Strona Hillbillyhousewife.com proponuje kolejny przepis na wykorzystanie pulpy owocowej lub warzywnej pozostałej po odciśnięciu soku w sokowirówce. Można upiec chleb lub ciasto, które będzie obfitowało w błonnik i cudowne aromaty.
Natłuścić formę do pieczenia chleba bądź ciasta i obsypać mąką.
Wymieszać cukier, mleko, siemię, aromat, banana i przyprawy w misce.
Dodać mąkę, sól, proszek, sodę i dobrze wymieszać.
Dołożyć pulpę z sokowirówki i połączyć z masą. Nie mieszać zbyt dokładnie, bo ciasto będzie za twarde.
Przełożyć do foremki i posypać kiełkami.
Piec przez 30 do 45 minut w zależności od piekarnika.
Kiedy nóż po wyjęciu z ciasta okaże się czysty, można wykładać.
Schłodzić przez 10 minut przed wyjęciem z formy.