Ciasto lub chlebek z wiórów z sokowirówki

Published on by Sufrin

http://4.bp.blogspot.com/_eyVoW8GPxmg/R-sRRZJ5y5I/AAAAAAAAAyo/733_cp4v8nQ/s400/Carrot+Pulp.jpg

 

Strona Hillbillyhousewife.com proponuje kolejny przepis na wykorzystanie pulpy owocowej lub warzywnej pozostałej po odciśnięciu soku w sokowirówce. Można upiec chleb lub ciasto, które będzie obfitowało w błonnik i cudowne aromaty.

 

 

  • 2/3 filiżanki cukru
  • 1/4 filiżanka mleka
  • 1 łyżka mielonego siemiania+3 łyżki wody=wymieszać
  • 1/2 ugniecionego banana
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub skórki 
  • 1 łyzeczka przyprawy do piernika
  • 1 filiżanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku
  • 1/2 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 1/2 filiżanki wiórów z sokowirówki
  • 1 łyżka kiełków pszennych


Nagrzać piekarnik do 180 °C.
Natłuścić formę do pieczenia chleba bądź ciasta i obsypać mąką.
Wymieszać cukier, mleko, siemię, aromat, banana i przyprawy w misce.
Dodać mąkę, sól, proszek, sodę i dobrze wymieszać.
Dołożyć pulpę z sokowirówki i połączyć z masą. Nie mieszać zbyt dokładnie, bo ciasto będzie za twarde.
Przełożyć do foremki i posypać kiełkami.
Piec przez 30 do 45 minut w zależności od piekarnika.
Kiedy nóż po wyjęciu z ciasta okaże się czysty, można wykładać.
Schłodzić przez 10 minut przed wyjęciem z formy. 

 

źródło



Published on Ciasto

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post