Ciasto buraczane z kakao

Published on by Sufrin

4974266444_0c95c38733.jpg

 

  • 200g (około 2 sztuk) surowych buraków 
  • 30g (1/4 szklanki) kakao
  • 60ml (1/4 szklanki) gorącej wody
  • 200g (1 szklanka) brązowego cukru
  • 2 "jajka"
  • 125ml (1/2 szklanki) mleka
  • 60ml (1/4 szklanki) oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 225g (1 1/2 szklanki) mąki z proszkiem do pieczenia lub sodą
  • olej do wysmarowania formy
  • 2-3 łyżki cukru pudru i łyżeczka kardamonu

 

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Foremkę na 7cm głęboką, o wymiarach 11 x 21cm natłuścić olejem pędzelkiem. Wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Nałożyć gumowe rękawice i zetrzeć buraki na tarce na drobnych oczkach. 

  3. Dodać kakao, gorącą wodę do miski i wymieszać na gładką masę.

  4. Dodać cukier i "jajka". Mieszać drewnianą łyżką.

  5. Dołożyć buraki.

2784830976_089ee064b5.jpg

 

        6.  W osobnej misce połączyć mleko, olej i aromat.

7. Dodać, używając metalowej łyżki, mąkę i połowę płynnej masy do buraków.

8. Dodać resztę mąki i mleka.

9. Przełożyć ciasto do formy.

10. Piec przez 55-60 minut i nadziewać patyczkiem w centrum ciasta, aby przekonać się, że jest suchy.

11. Odstawić na 5 minut i odwrócić na kratkę.

12. Posypać kardamonem wymieszanym z cukrem pudrem.  

 

 

źródło

Published on Ciasto

Comment on this post