Ciasto buraczane z czekoladą

Published on by Sufrin

2491284401_59a9249994.jpg

 

  • 1 duży ugotowany burak, jakieś 175g 
  • 200g mąki
  • 100g kakao
  • 1 łyżeczka proszku
  • 250g cuku
  • 3 "jajka"
  • 1 łyzeczka aromatu waniliowego
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 100g ciemnej czekolady
  • szczypta soli
  1. Nagrzać piekarnik do 170C.
  2. Utrzeć buraka na tarce. Dodać sól i pozostałe składniki bez oleju i czekolady. Wymieszać.
  3. Dodać olej małym strumieniem jak przy robieniu majonezu.
  4. Następnie dodać czekoladę pokruszoną na kawałki.
  5. Przełożyć masę do foremki na keks.
  6. Piec przez 1 godzinę, sprawdzając patyczkiem lub nożem, czy suchy.
  7. Schłodzić na kratce do pieczenia.

 Na porcję:

594 kcal, białko 7g, węglowodany 71g, tłuszcz 34 g, w tym nasyconych 7g, błonnik 3g, cukier 45g, sól 0,78 g

 

 

 

źródło i Flickr

Published on Ciasto

Comment on this post