Ciasteczka daktylowe

Published on by Sufrin

4490258848_75f4b57c37.jpg

 

25 - 30 daktyli
1 szklanka mleka sojowego (waniliowego)
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 - 3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyzeczka sody 

 


1) Nagrzać piekarnik do 180 C.
2)Do ciepłego mleka dodać pokrojone daktyle i moczyć przez przynajmniej 30 minut.

 

3) Zmiksować mleko z daktylami i cukrem na gładką masę.
4) Przenieść do dużej miski i dolać olej - wymieszać.

 

5) Oddzielnie połączyć mąkę z sodą i łyżką dodawać do masy mlecznej.

6) Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm.
7) Piec jakieś 30 minut do aż patyczej będzie suchy.
Można oblać masą z awokado, cukru i kakao i ozdobić malinami.

Published on Ciasto

Comment on this post