Chlebek piernikowy z wiórów z sokowirówki

Published on by Sufrin

http://4.bp.blogspot.com/_pAmpt5s-dEE/SDgx6Im50nI/AAAAAAAAAoU/9araaXZTgWg/s400/carrot+pulp+bread.jpg

 

225 g pulpy z marchewki
170 g mielonych migdałów
56 g oleju
2-4 łyzki cukru
4 "jajka" = 2 puree banany lub 4 łyżki siemienia z 12 łyżkami wody
1 łyzeczka sody
sok z połowy limonki lub 1/3 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonej gałki
1 łyżeczka octu jabłkowego
(Opcjonalnie) mała garść rodzynków, orzechów



Nagrzać piekarnik do 175 °C i wstawić na jego dno foremkę z wodą.
Foremkę do chleba wyłożyć papierem i dobrze uformować.

W misce zmieszać pulpę marchewkową, migdały, olej, przyprawy, sodę i "jajka".
W małej misce lub kubku wymieszać sok z cytrusa, ocet, cukier.
Wlać do reszty składników.
Ciasto powinno być jednorodne.
Piec przez 50 -70 minut, aż stanie się rumiane i przejdzie test patyczka.
Schłodzić przez ok. 10 minut przed wyjęciem z formy.
Należy zrobić to ostrożnie nożem z papierem.
Następnie oddzielić od papieru tak, aby nie zdeforomować bochenka.
Pokrojony w kromki zachowuje wyborny smak i aromat.
W przewiewnym chlebaku można go trzymać nawet trzy dni.
Zamrożony będzie dobry nawet po trzech tygodniach.
To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post