Chleb mieszany

Published on by Sufrin

http://www.celiacchicks.com/images/old/6a00d83451a1c069e2010536dc03ac970b-500wi.jpg

 

Mokre składniki:
1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki syropu klonowego / melasy / syropu kukurydzianego / 1 szklanka sorgo
1/2 szklanki ryżowych płatków
1/2 szklanki mąki z migdałów lub cieciorki
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
2 łyżki proszku
1 1/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki siemienia lnianego

 

Wilgotne składniki:
2 szklanki wody
3 łyżki oleju

2 łyżki cukru trzcinowego typu demerara, który ma posmak i zapach melasy
2 łyżki octu jabłkowego

sezam do posypania


Wykonanie:
- Nastawić piekarnik na 200  °C.
- Wymieszać suche składniki i osobno wilgotne.
- Dolać mokre produkty.
- Mieszać do połączenia mas.
- Przelać ciasto do natłuszczonej formy.

- Natrzeć bochenek olejem za pomocą pędzelka.

- Posypać sezamem.
- Przykryć chleb aluminiową folią i piec ok. 60 minut.

- Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut, aż zrumieni się.

- Testować ciasto patyczkiem, czy się upiekło.

- Schłodzić w formie, wyjąć i kroić na kromki.

 

Można przechowywać w lodówce, aby przedłużyć jego trwałość.

 

źródło

Comment on this post