Chleb ciecierzycy i sezamu

Published on by Sufrin

502949237_79b1099d76.jpg

 

 

Składniki:

  •  100 g suchej ciecierzycy
  •  125 g chleba
  •  80 g nasion sezamu
  •  2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  •  3 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Zioła prowansalskie
  • olej
  • sól

 Przygotowanie:

 Na dzień przed: Umieść ciecierzycę w misce z wodą do pełnego jej zanurzenia.


Ugotować ciecierzycę.  

Wymieszać z łyżką oleju i odrobiną wody. Odstawić.

Rozdrobnić mikserem chleb na bułkę tartą.

Grubo zmielić ziarna sezamu.  

Usmażyć drobno posiekaną cebulę na odrobinie oleju, następnie dodać tahini i nasiona sezamu.

Wrzucić do garnka i podgrzać (1-2 min.).

Wymieszać z puree z ciecierzycy, bułką tartą, sosem sojowym, posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i solą. Wymieszać, aż ciasto stanie się jednolite i zwarte.

Obudować wnętrze formy na ciasto folią aluminiową i umieścić ciasto.  

Zwarta masa powinna wypełnić całą formę.

Wygładzić powierzchnię.

Umieścić w piekarniku.

Piec w 200°C przez 50 minut.


 

źródło i Flickr

Comment on this post