Chałwy z aromatem korzennym
Przepis 1:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka brązowego cukru
4 szklanki wrzącej wody
200 g oleju
mielony kardamon
mielony cynamon
migdały
kilka pokrojonych śliwek kalifornijskich
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać.
Wodę zagotować, dodać cukier i ugotować syrop.
Na patelnię wlać olej, dodać cynamon i kardanom, smażyć chwilę.
Dodać kaszę mannę, migdały i smażyć, chwilę mieszając.
Następnie wlać syrop i wsypać owoce, smażyć cały czas mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i wystudzić.
Przepis 2:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka brązowego cukru
4 szklanki wrzącej wody
150 g oleju
mielona gałka muszkatołowa
mielony cynamon
migdały
pokrojone suszone morele
pokrojone daktyle
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać.
Wodę zagotować, dodać cukier i ugotować syrop.
Na patelnię wlać olej, dodać cynamon i kardanom, a następnie wsypać kaszę mannę, migdały i smażyć chwilę mieszając.
Następnie wlać syrop i wsypać owoce, smażyć cały czas mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i wystudzić.