Chałka z makiem

Published on by Sufrin

http://dingo.care2.com/pictures/greenliving/1015/1014512.large.jpg

 

1 bochenek lub 2 mniejsze:


2 łyżeczki suchych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
4 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, przesianej 
2 łyżeczki maku do posypania

 

 

1.  Rozpuścić drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier w wodzie i odstawić na przynajmniej 15 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto zacznie bąblować i spęcznieje delikatnie.


2.  Wymieszać "jajka" z drożdżami, olejem i solą.

Dodać mąkę powoli do mokrych składników.

Wymieszać i zagniatać na stolnicy przez 10 minut, dodając mąkę w razie potrzeby.

Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (1 1/2 h).


3.  Podzielić ciasto na trzy równe części i zagnieść wałeczki.

Spiąć warkocze końcami i zapleść.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

Posmarować olejem za pomocą pędzelka i posypać makiem.


4.  Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 25 minut, aż się zezłoci.

Published on Ciasto

Comment on this post