Calisson - ciasteczka z Prowansji

Published on by Sufrin

http://3.bp.blogspot.com/_T46vYNwfZCo/TQ556iXgi9I/AAAAAAAAFNM/PuT8IQ4FGXk/s400/IMG_1946.jpg

 

Te ciasteczka to specjał bożonarodzeniowej uczty w Prowansji. Są serwowane obok dwunastu innych deserów.

 

Masa:

80 g migdałów

120 g suszonych owoców

50 ml wody

 

Owoce podgrzać w wodzie.

Zmiksować z obranymi ze skórki migdałami.

Masę rozsmarować na papierze do pieczenia lub silikonowej podkładce.

Pokroić nożem na romby.

 

Polewa:

8 łyżek cukru

odrobina wody

 

Zagotować odrobinę wody z cukrem i mieszać, aby powstał lukier.

 

Polewę nanieść na ciasteczka.

Odstawić na godzinę i ponownie poprzekrawać krawędzie.

Odstawić, aby ciasteczka stwardniały, najlepiej na noc.

 

 

 

źródło

 

 

Published on Ciasteczka

Comment on this post