Buchty - drożdżowe bułeczki na parze
buchty na páře (w Czechach) lub parené buchty (na Słowacji)
41/2 filiżanki mąki pszennej
2 filiżanki ciepłego mleka roślinnego lub wody
1/3 filiżanki cukru
30g świeżych drożdży
1 "jajko" = 1 łyżka siemienia lnianego mielonego z 3 łyżkami wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
ulubiony dżem lub powidła
W misce zmieszać ciepły płyn i cukier.
Wkruszyć drożdże i odstawić na 5-8 minut.
W dużej misce połączyć mąkę, sól, "jajka", olej.
Dodać rozczyn drożdżowy i dobrze wymieszać.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Nastawić piekarnik na 175 st. C na 50 minut.
Ciasto powinno podwoić swoje rozmiary.
Ciasto podsypać mąką i wyrabiać dłońmi kilka minut.
Rozwałkować i wykrawać kwadraciki.
Powinny mieć 3" x 3" cm.
Położyć w centrum każdej łyżeczkę dżemu.
Zakleić dobrze i gotować na parze.
Gotować 10-12 minut.