Buchty - drożdżowe bułeczki na parze

Published on by Sufrin

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT7hLMcUko62ZeEOsHb49zSir0fgU24vvWVtiJ_ydkiOPpEcyt8Gg

 

buchty na páře (w Czechach) lub parené buchty (na Słowacji)

 

41/2 filiżanki mąki pszennej

2 filiżanki ciepłego mleka roślinnego lub wody

1/3 filiżanki cukru

30g świeżych drożdży

1 "jajko" = 1 łyżka siemienia lnianego mielonego z 3 łyżkami wody

szczypta soli

2 łyżki oleju

ulubiony dżem lub powidła

W misce zmieszać ciepły płyn i cukier.

Wkruszyć drożdże i odstawić na 5-8 minut.

W dużej misce połączyć mąkę, sól, "jajka", olej.

Dodać rozczyn drożdżowy i dobrze wymieszać.

Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Nastawić piekarnik na 175 st. C na 50 minut.

Ciasto powinno podwoić swoje rozmiary.
Ciasto podsypać mąką i wyrabiać dłońmi kilka minut.

Rozwałkować i wykrawać kwadraciki.

 

 

http://3.bp.blogspot.com/_dwbfN3X9eB8/TNm5SLYvW_I/AAAAAAAABqk/2gZTGiCjPXw/s400/009.JPG

 


Powinny mieć 3" x 3" cm.

Położyć w centrum każdej łyżeczkę dżemu.

Zakleić dobrze i gotować na parze.

 

http://2.bp.blogspot.com/_dwbfN3X9eB8/TNm8NUpp_MI/AAAAAAAABq8/sF2EVe9Gu_Q/s400/011.JPG

 

Gotować 10-12 minut.

 

 

źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post