Brzoskwiniowy gratin

Published on by Sufrin

 

http://1.bp.blogspot.com/_DwCm9fdirR0/TIWB5VCQR5I/AAAAAAAAAzE/wSfZc-NhWO0/s400/peachcrisp2.jpg

 

1 szklanka mąki z migdałów (lub zmielone migdały)

1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyzeczki cynamonu
1/4 łyzeczki gałki muszkatołowej
7-8 średnich brzoskwiń (mogą być również morele, nektarynki czy jabłka, gruszki, śliwki)
3 soku z pomarańczy / jabłka / winogron / żurawin
2 łyżki migdałów / wiórki kokosowe

 
Nagrzać piekarnik do 180 st. C.

Natłuścić formę do pieczenia.

Położyć na niej połówki brzoskwiń.

Polać sokiem z pomarańczy.

W misce zmieszać migdałową mąkę z płatkami.

Dodać cukier, cynamon, gałkę.

Wymieszać z olejem kokosowym za pomocą widelca.

Masę rozkruszyć po owocach. 

Po wierzchu posypać migdałami.

Piec 25-30 minut, aż powierzchnia stanie się rumiana, a brzoskwinie będą bulgotać po brzegach formy.

 


Schłodzić przez ok. 10 minut i podawać z lodami okosowymi lub bananowymi!

źródło
 

Published on Gratin

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post