Brzoskwiniowy gratin
1 szklanka mąki z migdałów (lub zmielone migdały)
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyzeczki cynamonu
1/4 łyzeczki gałki muszkatołowej
7-8 średnich brzoskwiń (mogą być również morele, nektarynki czy jabłka, gruszki, śliwki)
3 soku z pomarańczy / jabłka / winogron / żurawin
2 łyżki migdałów / wiórki kokosowe
Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Natłuścić formę do pieczenia.
Położyć na niej połówki brzoskwiń.
Polać sokiem z pomarańczy.
W misce zmieszać migdałową mąkę z płatkami.
Dodać cukier, cynamon, gałkę.
Wymieszać z olejem kokosowym za pomocą widelca.
Masę rozkruszyć po owocach.
Po wierzchu posypać migdałami.
Piec 25-30 minut, aż powierzchnia stanie się rumiana, a brzoskwinie będą bulgotać po brzegach formy.
Schłodzić przez ok. 10 minut i podawać z lodami okosowymi lub bananowymi!
źródło