Botwina z tofu i pieczarkami
3 łyżki oleju
1 posiekany ząbek czosnku
szczypta ostrego chilli
2 posiekane szalotki
2 duże drobno posiekane pieczarki
5 dużych liści botwiny
3/4 szklanki tofu
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu olej.
Wrzucić czosnek i chilli, smażyć, aż czosnek lekko się zrumieni, około 2 minut.
Dodać szalotki, pieczarki i posolić. Smażyć 8 minut.
Dodać pokrojoną w cienkie paski botwinę i kolejną szczyptę soli.
Smażyć kilka minut, aż botwina zmięknie.
Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
W dużej misce zmiksować tofu na gładką masę lub dokładnie rozgnieść widelcem.
Połączyć tofu i usmażone warzywa.
Doprawić solą i delikatnie wymieszać.
Ta mieszanka może być farszem do pierogów, naleśników, krokietów.
źródło i Flickr