Batonik orzechowo-owocowy

Published on by Sufrin

http://1.bp.blogspot.com/_0kUAVG7zX_U/R8HBYhX7UvI/AAAAAAAAASk/lgl6gk2Z9UU/s400/blog+lara+bar+4.jpg

 

Przepis na dwa batoniki:

 

1/4 szklanki posiekanych daktyli
1/4 szklanki suszonych wiśni lub suszonej żurawiny
1/3 szklanki orzechów laskowych, migdałów lub orzechów włoskich
1/8 łyżeczki cynamonu

Umieścić daktyle lub wiśnie w blenderze i zmiksować.

 Wyjąć i odstawić w miseczce.

Zmiksować orzechy na grudkowatą mąkę.
  Dodać cynamon do miski z pastą owocową.

Palcami wyrabiać batoniki z obu mas.
Podzielić mieszaninę na pół.

 

http://1.bp.blogspot.com/_0kUAVG7zX_U/R8G1phX7UiI/AAAAAAAAAQ8/A0iRAzTI7pg/s400/blog+lara+bar+5.jpg

 

Umieścić każdy kawałek w osobnej plastikowej folii.

Spłaszczać masę i ugniatać.

 Zwijać w kształt batonika (3 i 1/2 cm długości, 2 1/2 cm szerokości i grubości 2 cm).

Przechowywać w lodówce.

 

W jednej porcji (1 batonik): 207 kcal, 9,4 g tłuszczu (sat 0,8 g, mono 5.2g, poli 3.1g); Białko 3.9g, Cholesterol 0mg, Węglowodany 24.9g; sodu 0.4mg.

Kilka
odmienych pomysłów na batoniki:

Morela i migdał: Użyć 6 łyżek grubo posiekanych suszonych moreli i 2 łyżki daktyli (łącznie 1/2 szklanki); migdały używać jako orzechowy składnik.

Tropikalne: Użycie kawałków tropikalnych owoców (te fabrycznie zapakowane w supermarkecie); stosować surowe orzechy nerkowca. Dodać 1/8 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki drobno startej skórki limonki i 1 łyżeczkę soku z limonki do wymieszania.

Wiśnia i orzechy ziemne: Zastosowanie 1/4 szklanki suszonych wiśni albo żurawin i 1/4 szklanki rodzynków lub daktyli; stosować surowe lub prażone orzeszki ziemne (niesolone lub lekko solone) do orzechów.

Daktyle i migdały: Użyj 1/4 szklanki suszonych daktyli; migdały używać do orzechów. Dodaj 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny, a także spadek migdałów wyciągu wymieszać.

  Odwrócone proporcje owoców i orzechów - użyć 1/3 szklanki owoców i 1/2 szklanki surowych orzechów.

Czekoladowy
orzechowiec: Takie same składniki ciasta, jak na orzechowic, ale dodać 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, szczyptę cynamonu i 15 g bardzo drobno posiekanej czekolady gorzkiej lub półsłodkiej do mieszanki.

Pistacjowe niebo: Tak same składniki, jak na ozrechowiec, ale zastosować kropelkę olejku migdałowego.

Masło z orzechów ziemnych: Tak samo jak na orzechowiec, ale zamiast surowych orzechów dodać masło orzechowe.

źródło

Published on RAW FOOD

Comment on this post