Banany w syropie kawowym

Published on by Sufrin

http://stepbysteprecipe.com/wp-content/uploads/2009/01/img_5050.jpg

 

Porcje: 6
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.

  • 2 filiżanki / 480 ml wody
  • ½ filiżanki / 120 ml ziarnistej espresso
  • ½  filiżanki / 120 ml cukru
  • 8 cm skórki z cytryny
  • 8 cm laski cynamonu podzielonej na cząstki
  • 4 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • (Jogurt sojowy naturalny)

Ziarna kawy espresso wsypać do patelni na średnim ogniu i przez kilka sekund je podprażyć.

Wlac wodę i zagotować przez 20 minut.

Dodać cukier, skórkę i cynamon i mieszać przez ok. 5 minut lub aż stanie się syrpem.
W międzyczasie obrać banany i pokroić w plasterki.

Na półmisku skropić owoce sokiem z cytryny.

Polać banany syropem kawowym i poczekać, aż stężeje.

Następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.

Podawać z jogurtem.

 

 

źródło

Published on Czekoladowa fabryka

Comment on this post