Balep Korkun - tybetańskie podpłomyki

Published on by Sufrin

http://www.yowangdu.com/images/tibetan_bread.jpg

 

Na 2 osoby:

 

  • 2 szklanki mąki (każdy rodzaj będzie dobry, jeśli używamy ciemnej - dodać odrobinę sody)
  • 1 łyżka proszku
  • 1 szklanka wody

Wymieszać mąkę z wodą dłońmi.

Zagnieść kulę z ciasta.

Powinna być gładka i elastyczna.

Gdy skończymy zagniatać, podzielić na 4 części.

Odstawić ciasto na 15-20 minut.

Następnie rozwałkować każdą cząstkę.

Placek pokryć olejem za pomocą pędzelka.

Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni na średnim ogniu 4-5 minut z obu stron na złoty kolor.

 

Można dodać więcej oleju, prażone jabłka, zioła.

 

 

źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post