Bakłażan z pomidorami i ciecierzycą
500 g bakłażana
oliwy z oliwek
500 g dojrzałych pomidorów
2 - 3 ząbki czosnku, drobno posiekać
1 puszka (450 - 500 gramów ciecierzycy), osuszone i spłukać
łyżki drobno pokrojonej pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Nastaw piekarnik na 245 - 260C.
Bakłażany pokroić w pierścienie, posmarować masłem, posypać solą. Umieść oberżyny na blaszce do pieczenia i piec w gorącym piekarniku przez 15 minut lub do czasu ich kolor. Nie trzeba upiec je do zrobienia, ponieważ będą one duszone w sosie.
Na spodzie każdego pomidora zrobić nacięcie krzyżowe, włożyć do wrzątku, obrać pomidory ze skórki. Pokroić pomidory w małe kostki. W głębokiej patelni lub rondlu, zagrzać 1 łyżkę oliwy z czosnkiem. Dodaj pomidory. Dodać sól, pieprz i dusić 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, oberżyny i ciecierzycę. Na wolnym ogniu dusić, aż bakłażany będą gotowe 20 - 30 minut.
Podawać na gorąco lub zimno, posypane natką pietruszki.
Źródło: http://sonulya.livejournal.com/